Уеб камера от град Сливен месността Карандила

Градски /
Уеб камера от град Сливен месността Карандила

Сливен е град в Югоизточна България. Той е осмият по големина в страната и е административен център на община Сливен. Сливен е известен като Градът на стоте войводи, свързани с хайдушкото движение.

Сливен се намира на 308 km от столицата София, на 178 km от Пловдив, на 221 km от Варна, на 114 km от Бургас и на 130 km от границите с Република Гърция и Република Турция. Предвижда се през Сливен да преминава трасето на Паневропейски транспортен коридор 8. Разположението на Сливен е благоприятно, защото е на кръстопът – близо е до Прохода на Републиката, също и до пътен възел „Петолъчката“, свързващи Северна и Южна България, връзката към построената автомагистрала Тракия е на 15 km в посока юг (към Ямбол), а главният път между Бургас и София свързва пристанище Бургас и летище Бургас с централната част на страната.

Местността "Карандила" е част от Природен парк "Сините камъни" и е една от забележителностите в града. Разположен е над град Сливен и е достъпен с въжена линия или с автомобил (33км), има и туристическите пътеки (най-популярна е "Хайдушката пътека" - време за изкачване - около час).Предполага се, че през Османското владичество в България, по време на чума, жителите на града са се изнасяли в местността, тъй като тя е сравнително изолирана и разполага с няколко извора. Поради нейното използване в "черни времена" се е наложило името "Карандила" (от турската дума "кара" - черно). Според други - по-вероятно е произходът на името да е свързано с турската дума "кар" (сняг).


Този уебсайт анализира поведението на посетителите, т.е. използването на "бисквитки" за целите на измерване на обхвата, оптимизиране на офертата и персонализиране на съдържанието и рекламата. Партньорите ни за социални мрежи, рекламиране и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това, а в Политика за реклами да ги промените по всяко време. Като продължавате да сърфирате в сайта, вие се съгласявате тази обработка на данните от оператора на сайта и трети страни да бъде оттеглена по всяко време за в бъдеще.
OK